
Karate Dom Sportova

Hotel Vitality
Za potrebe grijanja i hlađenja projektirane su dvije dizalice topline zrak – voda, koje će pripremati ogrjevnu (55/50°C) i rashladnu (7/12˙C) vodu koja će putem klima komora, ventilokonvektora i instalacija podnog grijanja (Wellness, bazen) grijati, odnosno hladiti prostore. Otpadna (kondenzatorska) toplina će se koristiti za grijanje i pripremu PTV. Pored navedenih ugradit će se i zasebna dizalica topline za povišenje temperature potrošne tople vode za potrebe kuhinje.
Dizalice topline će se postaviti na predviđen temelj na istočnoj strani parcele pored strojarnice.
Energetsko postrojenje se sastoji od tri dizalice topline od kojih su dvije u izvedbi s iskorištenjem otpadne topline i jedna za povišenje temperature potrošne tople vode za potrebe kuhinje.
Ukupno instalirani ogrjevni učin iznosi 2 x 276 = 552 kW (55/50°C) + 25 kW (70/60°C), a rashladni 2 x 337,5 = 674 kW (7/12°C). Osim navedenog pri rashladnom opterećenju moguće je koristiti i otpadnu toplinu s kondenzatora u iznosu od max. 2 x 408,8=817,6 kW (55/50°C) za potrebe zagrijavanja PTV i / ili grijanje bazenske vode.
U smislu povećanja energetske efikasnosti dizalica toplina, otpadni zrak iz klima komora će se odvoditi preko dizalica topline kako bi stvorio povoljniju mikro klimu i povećao efikasnost dizalica.
U podrumu će se formirati strojarnica.
Strojarnica je površine oko 300 m2 i u nju bi se smjestila kompletna strojarska oprema, sve klima komore, dobavni ventilatori kuhinja te kompletna oprema i uređaji za pripremu PTV-e.
S istočne strane hotela, s južne strane ulaza u strojarnicu je projektiran mali podzemni spremnik UNP-a zapremine 4850 l. Plin se koristi za potrebe kuhinje.
Na opskrbnoj cijevi plina nakon prvog i drugog regulatora tlaka, i glavnog zapornog ventila je projektiran el. magnetski ventil koji će se otvarati samo u slučaju kada se potvrdi rad ventilacije kuhinje (nape iznad plinskih uređaja).
Nakon uključenja ventilatora nape, te potvrdom rada ventilacije krilnom sklopkom otvorit će se elektromagnetski ventil plina. Sva plinska trošila kuhinje moraju na sebi imati sigurnosne ventile koje u slučaju istjecanja plina ili povišenja temperature zatvaraju tok plina.
Spremnik zapremine 4850 l će se nadopunjavati iz autocisterne najviše šest puta godišnje tj. svaka 2 mjeseca.
Na krovu hotela će se postaviti odvodni ventilatori kuhinja, dok će se na krov restorana postaviti odvodni ventilatori napa restorana.
Na svim prodorima ventilacijskih kanala kroz granice požarnih sektora će se ugraditi protupožarne zaklopke vatrootpornosti 90 min. Svi strojarski prodori na granicama sektora će se zaštititi s vatrootpornim brtvljenjem iste vatrootpornosti kao zid / strop / pod kroz koji prolaze instalacije.
Grijanje i hlađenje prostora je predviđeno ventilokonvektorima.
U smještajnom dijelu su projektirani ventilokonvektori podstropne izvedbe koji će se ugraditi u strop predsoblja iznad garderobnog ormara s dovodnom rešetkom prema sobi i usisnom koja će se postaviti kao revizijski otvor.
U javnim prostorima su projektirani četverocijevni ventilokonvektori cassetne izvedbe.
Ventilacija smještajnog dijela predviđena je odvodnim ventilatorima. Ventilator će se ugraditi u spušteni strop s odvodnim ventilima u tuš kabini i WC-u. Nadoknada zraka je predviđena preko prozora.
Hodnici smještajnog dijela će se prirodno ventilirati otvaranjem prozora.
Svi javni prostori se ventiliraju klima komorama učinom u ovisnosti o namjeni.
Za grijanje prostora bazena i svih prostora u spa centru se predviđa instalacija podnog grijanja.Priprema potrošne tople vode se predviđa dizalicama topline izvedbe s iskorištavanjem otpadne topline koje bi u akumulacijskim spremnicima (8000 l) zagrijavale vodu na 53°C.
Za potrebe kuhinje predviđa se dogrijavanje zasebnom dizalicom topline koja bi pripremljenu vodu dogrijavala na 60°C.
Antibakterijska zaštita ukupne količine potrošne tople vode se obavlja kompaktnim sustavom za doziranje i kontinuiranu proizvodnju otopine klor dioksida iz klorovodične kiseline i natrijeva klorita. Navedeni uređaj će se spojiti na ulazni cjevovod hladne vode u spremnike te će automatski dozirati otopinu.

