Hotel Barbariga
Dvorac Crna Mlaka
Hotel Barbariga
Dvorac Crna Mlaka

Za potrebe grijanja i hlađenja građevine predviđa se ugradnja dizalica topline zrak – voda, koje će pripremati ogrjevnu (45/40°C) i rashladnu (7/12˙C) vodu koja će putem klima komora, ventilokonvektora i instalacija podnog grijanja (spa centar, bazen) grijati, odnosno hladiti prostore. Otpadna (kondenzatorska) toplina će se koristiti za grijanje i pripremu PTV.
Dizalice topline će se postaviti na predviđen temelj na jugoistočnoj strani parcele.
U vrijeme manje potrebe za grijanjem ili hlađenjem koristit će se manje dizalice topline koje su u izvedbi za iskorištavanje otpadne topline. Energetsko postrojenje se sastoji od tri dizalice topline od kojih su dvije u izvedbi s iskorištenjem otpadne topline
Ukupni ogrjevni učin iznosi 476 kW (45/40°C), a rashladni 460 kW (7/12°C).
U smislu povećanja energetske efikasnosti dizalica toplina otpadni zrak iz klima komora KK1 i KK2 će se izbacivati po dizalicama kako bi stvorio povoljniju mikro klimu i povećao efikasnost dizalica.
U suterenu će se formirati strojarnica i pumpna stanica.
Strojarnica se predviđa površine oko 90 m2 i u nju bi se smjestili spremnici PTV, plinski uređaj za grijanje PTV-a, primarni razdjelnik i sabirnik s primarnim pumpama te spremnici ogrjevne i rashladne energije te klima komore KK1 i KK2 i tlačni ventilator kuhinje. Osim navedenog postavit će se dva energetska spremnika H + G izmjenjivači IT1 i IT2, pumpe te plinski zidni kotao PU za podizanje temperature sanitarne vode za potrebe kuhinje.
U pumpnu stanicu će se postaviti ogrjevno-rashladni razdjelnici i sabirnici sa sekundarnim pumpama
S jugo-istočne strane hotela, pored ulaza u gospodarsko dvorište se predviđa postaviti mali podzemni spremnik UNP-a zapremine 4850 l. Plinom bi se opskrbljivala kuhinja restorana i poslovnog prostora kao i plinski zagrijač kojim bi se podizala temperatura PTV-a za potrebe kuhinje hotela (65°C) i vršio antibakterijski tretman pitke vode.
Plinski zagrijač učina do 49 kW će se postaviti u strojarnicu pored ulaznih vrata te će se zrakodimovodnom cijevi povezati sa slobodnim prostorom.
Na opskrbnoj cijevi plina će se ugraditi dva plinomjera te će se u kuhinje ugraditi el. magnetski ventil koji će se otvarati samo u slučaju kada se potvrdi rad prisilne ventilacije kuhinje.
Nakon uključenja ventilatora nape, te potvrdom rada ventilacije krilnom sklopkom otvorit će se elektromagnetski ventil plina. Sva plinska trošila kuhinje moraju na sebi imati sigurnosne ventile koje u slučaju istjecanja plina ili povišenja temperature zatvaraju tok plina.
Spremnik zapremine 4850 l će se nadopunjavati iz autocisterne najviše dva puta godišnje.
Na krovu smještajnog dijela će se postaviti rekuperacijska komora za ventilaciju smještajnog dijela hotela te odsisni ventilatori kuhinja.
Na svim prodorima ventilacijskih kanala kroz granice požarnih sektora će se ugraditi protupožarne zaklopke vatrootpornosti 90 min. Svi strojarski prodori na granicama sektora će se zaštititi s vatrootpornim brtvljenjem iste vatrootpornosti kao zid / strop / pod kroz koji prolaze instalacije.
U strojarnicu bazena će se postaviti klima komora bazena dok bi se komora za ventilaciju kongresne dvorane postavila na otvoreno sa zapadne strane dvorane.
Grijanje i hlađenje prostora je predviđeno ventilokonvektorima.
U smještajnom dijelu su projektirani ventilokonvektori podstropne izvedbe koji će se ugraditi u strop predsoblja sa strujnom rešetkom prema sobi i usisnom koja će se postaviti kao revizijski otvor.
U javnim prostorima su projektirani četverocijevni ventilokonvektori cassetne izvedbe. Zahtjevom investitora kupaonice smještajnog dijela se neće dodatno grijati već će se predvidjeti el. priključak za el. radijatora učina 500 W.
Ventilacija smještajnog dijela predviđena je rekuperatorskom komorom koja svaku sobu ventilira sa 100 m3/h. Hodnici smještajnog dijela su također ventilirani.
Svi javni prostori se ventiliraju klima komorama učinom u ovisnosti o namjeni.
Za grijanje prostora bazena i svih prostora u spa centru se predviđa instalacija podnog grijanja.
Priprema potrošne tople vode se predviđa dizalicama topline izvedbe s iskorištavanjem otpadne topline koje bi u akumulacijskim spremnicima (6000 l) zagrijavale vodu na 43-45°C.
Za potrebe kuhinje predviđa se dogrijavanje plinskim uređajem koji bi pripremljenu vodu dogrijavao na 60°C. Navedenim plinskim uređajem bi se vršila i antibakterijska zaštita ukupne količine potrošne tople vode.